Nieuws

Sporten helpt bij opvliegers

15-09-2011

Uit onderzoek is gebleken dat sporten de kans op opvliegers vermindert. Onderzoekers van de Universiteit van Granada begeleidden een jaar lang een groep vrouwen die last hadden van ernstige overgangsklachten. Bij een kwart van de vrouwen namen de klachten af. Zij voelden zich niet alleen lichamelijk beter, maar zaten ook veel beter in hun vel, dan de controlegroep, die niet aan sport deed. Bij hen groeide het aantal vrouwen met ernstige klachten tot 67%! De vrouwen trainden 3 uur per week onder begeleiding. Zij deden cardio-, stretch- en spierversterkende oefeningen in combinatie met ontspanningsoefeningen.

Hogere calorieverbranding, groter effect
Ook in Amerika werden vrouwen met ernstige overgangsklachten 5 jaar lang gevolgd. Dit onderzoek toonde aan dat vrouwen, die met sporten meer dan 644 calorieën per week verbrandden, minder last hadden van opvliegers. De depressieve klachten en onrustgevoelens verminderden eveneens. Bij vrouwen die meer dan 1450 calorieën verbrandden had tot 66% minder last van hun overgangsklachten. Al langer is bekend dat sporten een positieve invloed heeft op de botten. Tijdens de menopauze vergroot de kans op botontkalking (osteoporose). Een sport waarbij er druk op de botten wordt uitgeoefend, zoals yoga, verminderd de kans op botontkalking aanzienlijk en vergroot de flexibiliteit.

Meer tijd door lifestyle-advies
Wanneer je in de overgang komt, voel je je vaak moe en lusteloos. Dan is sporten het laatste waar je zin in hebt. Je leven is vaak al druk genoeg. De Care for Women specialiste kent dit probleem bij vrouwen met overgangsklachten. Tijdens een consult wordt samen gekeken hoe je, met een betere dagindeling, tijd vrij kunt maken voor sport en ontspanning. Een combinatie van lifestyle- en voedingsadvies zorgt ervoor dat je je energie snel weer terug krijgt. Dan wordt sporten weer een lust in plaats van een last.

Meten is weten
Voordat je enthousiast begint met sporten kunnen wij je aanraden om te kijken hoe het er op dit moment voor staat met je gezondheid. Een slechte gezondheid is vaak voor mensen niet zichtbaar. Met het verrichten van een healthcheck kan Care for Women je laten zien dat inspanningen resultaat geven. Na de healthcheck krijg je een advies over hoe je verantwoord voor jouw lichaam kunt gaan sporten. Dat motiveert!

Auteur: Judith Bekkers
Bron: Journal of Advanced Nursing. Volume 54.1, pages 11-19. (March 2006). Medical News Today 


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma