Nieuws

Tieners van vandaag zullen jonger sterven aan hartziekten

21-11-2011

Door de wetenschappelijke vooruitgang en betere levensomstandigheden worden mensen steeds ouder. Maar volgens wetenschappers zal die evolutie niet blijven duren. Zij verwachten dat de tieners van vandaag jonger zullen sterven dan de huidige volwassen, als gevolg van een stijgend aantal hart- en vaatziekten.

Dat is de conclusie van Amerikaanse wetenschappers van de Northwestern University na een onderzoek naar de cardiovasculaire gezondheid van adolescenten.

"We worden allemaal geboren met een perfecte cardiovasculaire gezondheid, maar nu zien we dat die gezondheid bij de jeugd al verloren gaat. Hun toekomst is niet rooskleurig", zegt onderzoeksleider Donald Lloyd-Jones.

Alarmerend
Zijn onderzoeksgroep stelde een gezondheidsprofiel op van 5.547 kinderen en adolescenten tussen 12 en 19 jaar. De resultaten zijn alarmerend: hoge bloedsuikers, overgewicht, slechte eetgewoonten, weinig beweging en veel roken.  

"Wat het allemaal nog alarmerender maakt, is het feit dat geen enkele tiener voldeed aan de criteria van een ideale cardiovasculaire gezondheid", zegt onderzoekster Christina Shay. 

Effect
Dit vroege gezondheidsverlies bij tieners zal zeker een effect hebben op latere leeftijd, en dat kunnen we nu al zien. "We zagen in de Verenigde Staten voor het eerst een toename van het sterftecijfer van jongvolwassen tussen 35 en 44 jaar als gevolg van hart- en vaatziekten. Vooral vrouwen zijn er vatbaar voor", aldus Lloyd-Jones. (lbs) 


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma