Nieuws

Nederland wordt steeds dikker

28-11-2011

Het percentage Nederlanders met ernstig overgewicht is de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld tot 12 procent in 2009, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag naar buiten bracht.

Toch doet Nederland het beter dan de meeste andere landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waar gemiddeld 17 procent van de bevolking aan obesitas lijdt.

De Verenigde Staten spannen de kroon. Daar kampt ruim een op de drie mensen met ernstig overgewicht. De landen met de laagste percentages zijn Japan en Zuid-Korea.

Gezondheid
De uitgaven aan gezondheidszorg liggen in Nederland hoger dan gemiddeld. In de VS was deze kostenpost het grootst. Aangepast voor koopkrachtverschillen gaven de VS 6700 euro per inwoner uit in 2009. In Nederland was dat 4100 euro. Turkije gaf het minst uit, namelijk 760 euro per inwoner.

De levensverwachting van Nederlanders neemt minder snel toe dan in andere OESO-landen. In 2009 is de levensverwachting van een Nederlander bij geboorte 80,6 jaar. Dat is ruim 7 jaar meer dan in 1960. Ter vergelijking: Japan maakte een ruim tweemaal zo grote groei door en heeft nu met 83 jaar de hoogste levensverwachting.

  


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma