Nieuws

Nationaal Beweeg Onderzoek is van start gegaan

07-10-2011

Op 1 oktober is het Nationaal Beweeg Onderzoek van start gegaan. Aan dit onderzoek kunnen alle Nederlanders deelnemen. Voor het eerst wordt er op grote schaal onderzocht in hoeverre Nederlanders voldoen aan de verschillende beweegnormen binnen de Schijf van Drie, en hoe het is gesteld met het zitgedrag van Nederlanders. Nationaal Beweeg Onderzoek is een initiatief van EFAA in samenwerking met de HDD Groep, Activity Workx en Kennispraktijk.

Inactiviteit is een op zichzelf staande belangrijke risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Daarnaast leidt het ook vaak tot overgewicht en diabetes, twee andere belangrijke risicofactoren. Voldoende bewegen daarentegen is een belangrijke factor in het voorkomen van overgewicht, diabetes en nog 38 andere chronische aandoeningen.

Schijf van 3 – een unieke en effectieve beweegmix
Om voldoende te bewegen dient men aan de verschillende beweegnormen binnen de Schijf van 3 te voldoen. Dit is een combinatie van matig intensief (Nederlandse Norm Gezond Bewegen) en  intensief (Fitnorm) bewegen en daarnaast nog spiertraining (Spiernorm). In hoeverre Nederlanders aan de Spiernorm voldoen (minimaal 2 maal in de week 8-10 krachtoefeningen per keer) is nog nooit onderzocht.

Een laatste element dat wordt meegenomen in het Nationaal Beweeg Onderzoek, is het zitgedrag van Nederlanders. Er zijn namelijk steeds sterkere aanwijzingen dat naast inactiviteit ook de tijdsduur die men dagelijks zittend doorbrengt een belangrijk gezondheidsrisico oplevert.

Deelnemers aan het onderzoek beantwoorden elke drie maanden zeven vragen  en krijgen telkens een rapport met hun resultaten. Daaruit wordt duidelijk of ze voldoende bewegen voor hun gezondheid. Daarnaast staat hen een gratis persoonlijk leefstijlplatform ter beschikking, met e-learning modules, een online oefenplan en de mogelijkheid om een eigen beweegplan op te stellen. 

Deelname aan het onderzoek, dat wordt georganiseerd in samenwerking met de fitnessbranche, is geheel gratis en kan worden gerealiseerd door in te schrijven  op www.nationaalbeweegonderzoek.nl


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma