Nieuws

Je kind van de bank

02-01-2012

Canadees onderzoek maakt pijnlijk duidelijk dat kinderen anno 2011 te weinig bewegen • Fitnesstrainster laat in Metro horen hoe je kind in 2012 van de bank komt

Vroeger speelden kinderen tikkertje, tegenwoordig zitten ze elkaar achterna op de PlayStation in Call of Duty. De spellen lijken veel op elkaar. Het verschil is echter dat het ene spel zich buiten afspeelt met veel rennen en springen. Bij Call of Duty is een bank en suikerrijke frisdrank het enige wat je nodig hebt. 

Het verhaal is bekend: kinderen bewegen te weinig. Deze cijfers worden pijnlijk duidelijk door recent onderzoek. In Canada, een land met veel natuur om in te spelen, beweegt slechts 9 procent en 4 procent van de meisjes genoeg om aan de Canadese richtlijnen te voldoen. Volgens deze richtlijnen moet de jeugd op zijn minst zestig minuten per dag met sport bezig zijn. 

Het effect van te weinig sporten is grot, zowel op lange termijn als op korte termijn. De groei van de kinderen met obesitas is alarmerend. Deze kinderen blijven hier jarenlang last van hebben. Het blijkt namelijk dat inactieve kinderen vaak ook luie volwassenen worden. 

Hoe ga je je kind in 2012 nu aan het bewegen krijgen?
“Wil je je kinderen laten sporten, hoef je ze niet op de loopband te zetten”, aldus fitness- trainster Stephanie Joanne. Met eenvoudige spelletjes als verstoppertje en tikkertje kom je al een heel eind. Kleine fysieke inspanningen als deze verbeteren het uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en snelheid van kinderen. 

“Sporten bij kinderen moet gaan over het bewegen van hun lichaam. Laat ze zelf beslissen hoe ze dat doen. Misschien willen ze het liefst springen op een trampoline, bij een sportclub gaan, een danscursus volgen of een frisbee gooien”, legt Joanne uit. 

Joanne raadt aan kinderen met zoveel mogelijk vormen van fysieke inspanning in contact te laten komen. “Op die manier kunnen ze kiezen welke sport ze het leukste vinden.” 

Volgens haar is dans een gemakkelijke manier kinderen aan het bewegen te krijgen. “Kinderen vinden het veel leuker te dansen op hun favoriete liedje dan een uur op een loopband te staan.”

Als je kleintjes nou echt geobsedeerd zijn door hun spelcomputer kan je Call of Duty vervangen door spelletjes waarbij kinderen gedwongen zijn van hun bank af te komen. “Fitness-dvd’s voor kinderen zijn tegenwoordig al in grote getalen verkrijgbaar”, weet Joanne. 


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma