Nieuws

Door minder bewegen slechtere motoriek

28-11-2011

WORMERVEER - In het voormalige kantoor van het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland zit sinds mei Kinderoefentherapie Zaanstreek Noord. Op speelse wijze krijgen kinderen met bewegingsachterstand motorische vaardigheden aangeleerd.

De belangrijkste oorzaak voor bewegingsachterstand is dat kinderen tegenwoordig minder vaak buiten spelen, zegt Marijke Stuiver. ,,Op scholen is nog wel aandacht voor bewegingsonderwijs, thuis zitten kinderen vaak achter de computer. Dat komt hun motorische ontwikkeling niet ten goede.’’ 

De laatste jaren krijgen Stuiver en Beltman opvallend veel baby’s in hun praktijk met een plat achterhoofdje of een scheefgegroeid hoofdje. Oorzaak is de eenzijdige ligging. Ouders krijgen tegenwoordig het advies om baby’s niet op hun zij, maar op hun rug te leggen. Daardoor is er veel minder risico op wiegendood.’’ Als baby’s alleen op hun rug liggen met hun hoofd naar dezelfde kant, kan dat leiden tot een plat achterhoofd. ,,Het bot is immers nog zacht’’, legt Margo Beltman uit. ,,Als er toezicht is, kun je het kind het best op de zij of op de buik leggen’’, adviseert de therapeute. Indien metingen ernstige afwijkingen aan het licht brengen, verwijzen Beltman en Stuiver ouders door naar de schevehoofdenpoli van het ZMC. Zo nodig krijgt een baby een helm aangemeten.  


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma