Nieuws

2021: een nieuw tijdperk?

04-01-2021

Effe een diepe zucht, 2020 is voorbij, wat hebben we daar naar uit gekeken. En de start van het nieuwe jaar is nog lang niet wat we ervan gehoopt hadden, maar we laten het meest bizarre jaar, dat we allemaal ooit meegemaakt hebben, achter ons. Velen van ons hebben het verlies van een dierbare te betreuren, wij hebben ook afscheid van ons pap moeten nemen op 22 september, een combinatie van problemen met het hart, longen en daar bovenop Corona, rust zacht pap. Velen van ons hebben corona gehad, mijn gezin heeft ook 2 weken in quarantaine gezeten, gelukkig alle 5 geen ernstige klachten. Veel branches die gewoon helemaal plat zijn gelegd, banen die verloren zijn gegaan, veel bedrijven failliet, enorme toename van eenzaamheid en dat was al zo’n groot probleem. Zo stond de teller van overgewicht en obesitas begin 2020 op 52%, als ik de berichten zo hoor kan dat goed al toegenomen zijn tot 58%, terwijl het RIVM voorspelde dat we in 2040 op 62% zouden zitten, zal dit waarschijnlijk wel 10 jaartjes eerder zijn.

Toch zijn we ons ook van een aantal dingen bewuster geworden. Heb je niet ook ervaren dat er 2 fronten zijn van mensen, hoe ze in de corona crisis staan? De ene groep vertrouwt erop dat dat wat gebeurt en besloten wordt, nodig is om erger te voorkomen. Groep tegengesteld vermoedt dat er opzet in het spel is, dat we straks allemaal nano technologie ingespoten krijgen of dat het om massa controle systemen gaat door de machtigen van deze wereld. Tussen groep 1 en 2 zit natuurlijk nog van alles, maar deze twee staan wel tegenover elkaar. Groep 1 zit meestal aan de kant waar de zware klappen vallen, de zorg. Mensen die aan de bedden staan ervaren elke dag wat er aan de hand is en waarvoor de maatregelen noodzakelijk zijn. We zijn ons wel bewust geworden, dat we, en dat is ook uniek, elke dag, wereld wijd, alle Home Sapiens, met een probleem te dealen hebben. Er zijn er nog genoeg meer, maar dat ene probleem beïnvloed iedereen, elk mens op deze aarde. Het brengt ook wel een bepaalde mate van verbondenheid, we zullen dit inderdaad wel allemaal samen moeten aanpakken.

Waar we ons ook zeker bewuster van zijn geworden, en ook dat gebeurt over de hele wereld, is het feit dat onze manier van leven er echt wel toe doet. Mensen met overgewicht, obesitas, hart- en vaat ziekte, en diabetes lopen echt significant meer risico om  met complicaties op de IC te belanden. Maatschappelijk zijn er, door specialisten, oproepen gedaan voor leefstijlcampagnes, Hugo de Jonge vermeldde naar aanleiding van die oproep in oktober, tijdens een persconferentie over COVID-19, voor het eerst het belang van lichaamsbeweging voor onze gezondheid. De website www.leefstijlencorona.nl is een gevolg van deze beweging. Bij NL Actief, de brancheorganisatie van sport-, fitness-, en preventiecentra, is een COVID-19 herstel protocol in ontwikkeling voor beweegbegeleiders.

En wat te denken van onze nieuwe digitale revolutie! Eerst was het een optie, waar een paar procent gebruik van maakte, het online ontmoeten, vergaderen, leren, spelen. Toen werden we er allemaal toe verplicht, thuis werken werd de tijdelijke norm en al het overleg werd digitaal.

Binnen de zorg zien we langzaam maar zeker een ommezwaai naar preventie. Positieve Gezondheid wordt steeds meer toegepast, medicatie gaat al vaak gepaard met leefstijl advies, in plaats van alleen medicatie en er wordt steeds vaker gesproken over een nationaal leefstijl centrum voor consumenten en zorg.

Wat nemen we mee?

Wat hebben we, als we over 5 of 10 jaar terugkijken op 2020, meegenomen uit de ervaringen van afgelopen jaar? Het online ontmoeten, vergaderen en leren heeft in ieder geval een dermate boost gekregen, dat er in elk bedrijf wel discussie plaatsvindt over, hoeveel blijven we thuis werken en hoeveel blijven we digitaal vergaderen. Helemaal digitaal zal het zeker niet worden, maar ik voorspel wel dat we wat dit betreft een nieuw tijdperk in zijn gerold. En dat is een tijdperk wat ons ook veel gaat brengen. Minder verkeer, meer vrije tijd, efficiënter vergaderen, gemakkelijker afspreken zijn enkele voordelen. Het is wachten op de videobel wall, zodat het echt lijkt alsof we bij elkaar in de kamer zitten.

Ook qua leefstijl en gezondheid is er een switch te verwachten. We zijn ons, wereldwijd, veel bewuster geworden van de invloeden van ons leven op onze gezondheid. In het Weerstand optimalisatie programma in de blog (https://hoedoejedat.nu/blog) beschrijven we de mogelijkheden die we zelf hebben om meer regie te nemen over onze leefstijl en weerstand. Zoals gezegd is er bij de politiek een knopje omgegaan, bundelen de krachten zich bij professionals die hiermee bezig zijn en komen er steeds meer wetenschappelijk onderbouwde leefstijl interventies voor mensen met chronische aandoeningen, maar ook voor mensen die die chronische aandoeningen willen voorkomen. Binnen het, door de Europese commissie ondersteunde New Health project (www.new-health.eu), ontwikkelen we een leefstijl als medicijn academie, die we komende jaren ook voor onderwijs en de jeugd willen ontwikkelen. Steeds meer zal er een link komen tussen hoe we leven en de hoogte van zorgpremie die we betalen, zodat gezonder leven ook in de portemonnee merkbaar is. Dr. Hanno Pijl, internist in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) voorspelt dat onze zorgpremie snel op zal lopen naar 400 euro per maand, als we niet preventief ingrijpen door de kennis over gezonder leven echt collectief toe te gaan passen. Zoals gezegd zal wellicht de komende jaren een nationaal leefstijlcentrum ontstaan van waaruit op alle vlakken van positieve gezondheid informatie, inspiratie en ondersteuning wordt geboden.

Laat ons positief naar de periode kijken waar we inzitten en naar wat die voor ons betekent in de toekomst. Misschien is dit wel het begin van een nieuw tijdperk. Misschien leidt deze periode er wel toe dat er toch meer begrip ontstaat voor elkaars tegenstellingen, we gaan 50% digitaal vergaderen en ontmoeten, wellicht hierdoor zelfs ook meer dan voorheen. Misschien is dit wel de switch periode naar collectief gezonder leven, wordt wekelijks sporten en spiertraining de nieuwe norm en elk dagdeel samen bewegen onze nieuwe routine.

Tijd voor een radicale transformatie!

Wellicht is 2021 wel het jaar voor die radicale transformatie, waar ‘Alles is Gezondheid’ de poll over heeft gehouden. Een radicale transformatie naar een gezonder Nederland, zodat we die voorspelling van Hanno Pijl, 400 euro per maand zorgpremie, om kunnen buigen.

Lees hier meer over de Radicale Transformatie naar een gezonder Nederland!

Een nieuw tijdperk begint bij jezelf!

Dat begint natuurlijk bij elk individu, bij jou en mij, met meer focus op gezonder leven en iets kritischer op ongezonde gewoonten.

Wil je  een leefstijlscan doen, ga naar https://portal.leefstijlclub.nl/page/c/nationale-leefstijlscan en doe de nationale leefstijlscan. Je krijgt dan in beeld welke leefstijl aspecten je gezondheid schaden en welke je zeker moet blijven toepassen.

Laat die transformatie maar meteen beginnen!

Deel dit artikel gerust zoveel mogelijk!


Terug naar overzicht


Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma