Individuen

Individuen Deelnemen aan normale fysieke activiteiten is een van de meest belangrijke dingen die mensen van alle leeftijden kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. Fysieke activiteiten versterken de botten en spieren, vermindert stress en depressie en maakt het makkelijker om een gezond lichaam te behouden of gewicht te verliezen als u overgewicht heeft of obesitas. Ook mensen die geen gewicht hoeven te verliezen hebben profijt van normale dagelijkse fysieke activiteiten, bijvoorbeeld minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Gezonde fysieke activiteiten zijn bijvoorbeeld conditionele activiteiten, spierversterkende activiteiten en activiteiten die je balans en flexibiliteit verbeteren, maar ook recreatieve activiteiten zoals een blokje om. Zoals beschreven in de richtlijnen voor fysieke activiteiten moeten volwassenen minstens 150 minuten aan middelmatige intensive activiteiten per week doen en kinderen en tieners moeten minstens één uur per dag aan activiteiten doen. Elk dagdeel minimaal 10 minuutjes is belangrijk, bij voorkeur 20 a 30 minuten per dagdeel!

Het fundament voor een goede gezondheid en het voorkomen (het risico minimaliseren) van chronische ziekten is gezond bewegen. Hoe pak je dat aan?

  • Neem deel aan minstens 30 minuten middelmatig intensive activiteiten elke dag, liefst minimaal 10 minuten per dagdeel (volwassenen). Bij voorkeur echter 20 a 30 minuten per dagdeel.
  • Doe aanvullende conditietraining, minimaal 2 keer per week voor minimaal 20 minuten en 2 keer per week de grote spiergroepen trainen (8 a 10 oefeningen per keer).
  • Langer zitten aan een stuk dan 2 uur wordt ten strengste afgeraden en heeft een nadeel voor de gezondheid. Onderbreek dus regelmatig langdurig zitten.
  • Beweeg tussendoor (elk dagdeel) zoveel als mogelijk, zeker als je zittend werk hebt.
  • Als de mobiele telefoon gaat, sta meteen op en ga een stukje lopen.
  • Wachten op het station of op het vliegveld hoeft niet zittend, ga lekker wandelen tijdens het wachten.
  • Ga samen bewegen en/of sporten, met familie, vrienden, collegae, dan motiveer je elkaar om door te blijven zetten.
  • Maak van bewegen rituelen, in de ochtend, tijdens lunch, in de middag, na het eten, tijdens de reclame, midden op de avond.
  • Ben degene die altijd de trap neemt in de plaats van de lift of de roltrap.
  • Registreer als vriend of ambassadeur op Bewegenismedicijn.nl .

 

Kijk in het linker menu onder 'downloads' voor belangrijke informatie over inactiviteit en de effecten van een actievere leefstijl!

 

Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma