Gemeenschappelijke (non profit) sport en overheid organisaties

Non-profit Deelnemen aan normale fysieke activiteiten is een van de meest belangrijke dingen die mensen van alle leeftijden kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. Fysieke activiteiten versterken de botten en spieren, vermindert stress en depressie en maakt het makkelijker om een gezond lichaam te behouden of gewicht te verliezen als u overgewicht heeft of obesitas. Ook mensen die geen gewicht hoeven te verliezen hebben profijt van normale dagelijkse fysieke activiteiten, bijvoorbeeld minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Gezonde fysieke activiteiten zijn bijvoorbeeld conditionele activiteiten, spierversterkende activiteiten en activiteiten die je balans en flexibiliteit verbeteren, maar ook recreatieve activiteiten zoals een blokje om. Zoals beschreven in de richtlijnen voor fysieke activiteiten moeten volwassenen minstens 150 minuten aan middelmatige intensive activiteiten per week doen en kinderen en tieners moeten minstens één uur per dag aan activiteiten doen. Elk dagdeel minimaal 10 minuutjes is belangrijk, bij voorkeur 20 a 30 minuten per dagdeel!

Wordt in de regio voldoende beweeg- en sportaanbod aangeboden voor iedereen? Ook voor mensen met een beperking, wordt de jeugd voldoende gestimuleerd en is er een mogelijkheid om mensen met een smallere beurs toch deel te laten nemen? Iedere organisatie heeft een verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om onze gemeenschap te ondersteunen in en inspireren naar een actieve- en gezonde leefstijl.

 • Organiseer beweegactiviteiten in de gemeenschap tegen geen of lage kosten, bij voorkeur in de wijk en voor verschillende doelgroepen.
 • Onderzoek of gebouwen en lokalen in de wijk gebruikt kunnen worden voor wijkgerichte sociale- en beweegactiviteiten (bijv. school gymzalen en gemeenschappelijk recreatiecentra).
 • Meer sportlessen op scholen en organiseer naschoolse sport activiteiten!
 • Bied mogelijkheden voor beweeg activiteiten over jongeren, volwassenen, mensen met een beperking en senioren.
 • Neem meer bewegen en een actieve leefstijl in de wijk op in de pijlers en missie voor de organisatie en denk samen na hoe de doelstellingen van de organisatie afgestemd kunnen worden op het doel, elk dagdeel en samen in beweging.
 • Werk samen met (andere) sport- en beweegaanbieders en wijkgerichte netwerken om samen te weinig- en in actieve wijkbewoners meer te laten bewegen en te begeleiden naar een actieve leefstijl.
 • Ondersteun en stimuleer veiligheid in de buurt en wijken om en door recreatief bewegen aan te moedigen (bijv. trottoirs, fietspaden, voldoende licht, meerdere gebruik paden, niet te dichte bestruiking, loopbruggen en parkjes).   
 • Ben de role model voor de jeugd, beweeg en sport voldoende.
 • Overleg waar mogelijk met lokale partners en ondersteun burgerinitiatieven om bij te dragen aan ontwikkelingen die de gezondheid van de burger in de wijken stimuleren.
 • Steun en stimuleer scholen om langdurig zitten op scholen te voorkomen en elk dagdeel bewegen in hun beleid en uitvoering op te nemen.
 • Registreer als vriend of ambassadeur op Bewegenismedicijn.nl .

 

Kijk in het linker menu onder 'downloads' voor belangrijke informatie over inactiviteit en de effecten van een actievere leefstijl!

 

Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma