Basis- en voortgezet onderwijs

Onderwijs Deelnemen aan normale fysieke activiteiten is een van de meest belangrijke dingen die mensen van alle leeftijden kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. Fysieke activiteiten versterken de botten en spieren, vermindert stress en depressie en maakt het makkelijker om een gezond lichaam te behouden of gewicht te verliezen als u overgewicht heeft of obesitas. Ook mensen die geen gewicht hoeven te verliezen hebben profijt van normale dagelijkse fysieke activiteiten, bijvoorbeeld minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Gezonde fysieke activiteiten zijn bijvoorbeeld conditionele activiteiten, spierversterkende activiteiten en activiteiten die je balans en flexibiliteit verbeteren, maar ook recreatieve activiteiten zoals een blokje om. Zoals beschreven in de richtlijnen voor fysieke activiteiten moeten volwassenen minstens 150 minuten aan middelmatige intensive activiteiten per week doen en kinderen en tieners moeten minstens één uur per dag aan activiteiten doen. Elk dagdeel minimaal 10 minuutjes is belangrijk, bij voorkeur 20 a 30 minuten per dagdeel!

De school is het tweede thuis voor de jeugd, ze brengen vaak veel meer tijd op school door dan thuis, buiten het slapen om. De school en de leerkrachten spelen dan ook een belangrijke rol in de opvoeding van de jeugd en kan daarmee dus ook een belangrijke invloed hebben op de leefstijl van de jongeren.

  • Bied de leerlingen educatie over dagelijks bewegen en sport, de nadelen van langdurig zitten en de voordelen van een actieve leefstijl.
  • Neem deel aan beweeg- en sport evenementen en steun individuele initiatieven waarbij bewegen- en sporten centraal staat.
  • Zorg ervoor dat directie en leerkrachten goede role models zijn voor de jeugd op het gebied van actief leven, elk dagdeel actief en vitale voeding.
  • Stimuleer lopen en fietsen naar school programma’s (bijv. veilige routes naar school) en werk met lokale overheden om deze routes aantrekkelijk te houden of aantrekkelijker te maken.
  • Bespreek onderling op welke manier langdurig zitten binnen de school, maar ook thuis, voorkomen of verminderd kan worden.
  • Leid jongeren op tot “Beweegcoach”, rijk hun opdrachtjes en informatie aan waarmee ze hun familie en omgeving kunnen prikkelen meer te bewegen.
  • Betrek leerlingen bij een ‘actieve school’ aanpak, laat ze meedenken en eventueel zelf activiteiten ontplooien.
  • Stel, waar mogelijk, eigen sportfaciliteiten op legen uren ter beschikking voor buurt- of wijk activiteiten.  
  • Registreer als vriend of ambassadeur op Bewegenismedicijn.nl .

 

Kijk in het linker menu onder 'downloads' voor belangrijke informatie over inactiviteit en de effecten van een actievere leefstijl!

 

Pre-order het boek Bewegen als medicijn plus gelijknamig online programma